Blue Jewel's Duitse Doggen

Get Adobe Flash player

Hier staat een opsomming van de meest voorkomende ziektes die in het ras Duitse Dog kunnen voorkomen. Wij vinden dat u als potentieel (pup)koper van het ras Duitse Dog goed geïnformeerd dient te worden met betrekking tot eventuele aandoeningen die kunnen voorkomen. Hieonder vind u een opsomming van de meest voorkomende afwijkingen binnen ons ras. Uiteraard willen wij benadrukken dat er bij de meeste pups geen afwijkingen naar boven komen, maar dat dit helaas wel kan gebeuren. Wij proberen op een zo goed mogelijke manier de ouderdieren zo goed mogelijk te screenen.

Congestieve/Dilatatieve cardiomyopathie

Congestieve/Dilatatieve cardiomyopathie is een afwijking van de hartspier (myocard). Het meest voorkomende type is gedilateerde cardiomyopathie. Deze wordt gekenmerkt door een verzwakking van de hartspier, waardoor het hart minder goed functioneert en stoornissen in de bloedvoorziening kunnen plaatsvinden. Gedilateerde Cardiomyopathie komt voornamelijk voor bij grote rassen en de eerste symptomen komen voor op een leeftijd tussen de 4 en 10 jaar. Tot 50% van de honden met gedilateerde cardiomyopathie sterft plotseling zonder aantoonbare symptomen.

Symptomen:

benauwdheid, lusteloosheid, hartritmestoornissen, plotselinge dood

Maag-dilatatie-volvolus

Maag-dilatatie-volvolus is een aandoening die in enkele uren ontstaat. De maag wordt opgeblazen met lucht en kantelt. Hierdoor raakt de maag afgesloten van de darmen en slokdarm. Eveneens wordt de bloedcirculatie afgesloten. Deze aandoening is acuut levensbedreigend omdat de maag wordt afgekneld en het maagweefsel afsterft. Ongeveer 1 van de 3 honden met een maagtorsie sterft hieraan. Grote honden met een diepe borstkas blijken het meest vatbaar te zijn.

Symptomen:

sterfte bij een derde van de gevallen, opgeblazen, rusteloos, kokhalzen en braakpogingen, verstoring hartritme

Wobbler syndroom

Het Wobbler syndroom (Cervicale spondylomyelopathie) is een afwijking van de structuur van nekwervels, de verbinding ertussen of de tussenwervelschijven. Dit syndroom leidt tot instabiliteit tussen de aangrenzende wervels, vernauwing (stenose) van het wervelkanaal, en druk op het ruggenmerg. Door de druk op het ruggenmerg in de nek ontstaan coördinatiestoornissen in alle vier de poten. Bij ernstige gevallen zullen de honden vaak omvallen en ondervinden ze moeilijkheden met het weer overeind komen. De aandoening komt vooral bij grote rassen voor en wordt geleidelijk ernstiger.

Symptomen

coördinatieproblemen, verlammingsverschijnselen, 'wiebelende' gang

Spondylose

Spondylose is een wervelaandoening en treedt op wanneer de tussenwervelschijven 'slijtage' vertonen en het lichaam abnormaal botweefsel aanmaakt. Het aangemaakte weefsel gaat woekeren rond het gewricht, dat bij Spondylose resulteert in het vergroeien van de gewrichten. De elasticiteit en flexibiliteit gaat verloren met als gevolg belemmering in de bewegingsvrijheid. Spondylose komt voornamelijk voor bij grote honden.

Symptomen:

pijn, bewegingsproblemen

Entropion/Ectropion 

Entropion is een oogaandoening waarbij de oogleden naar binnen krullen. Het kan zowel het bovenste als het onderste ooglid betreffen. Hierdoor schuren de oogharen voortdurend in contact met het hoornvlies. Entropion wordt het meest aangetroffen bij rassen waarbij overdreven is geselecteerd op bepaalde gelaatskenmerken.

Symptomen

ernstige irritatie van het hoornvlies, tranende ogen, verminderd gezichtsvermogen, chronische pijn

Ectropion is een oogaandoening waarbij sprake is van slappe en uitgezakte oogleden die naar buiten kunnen krullen. Dit resulteert in abnormale blootstelling van de ogen, waarbij het oogslijmvlies zichtbaar en kwetsbaar wordt. Ectropion wordt het meest aangetroffen bij rassen waarbij overdreven is geselecteerd op bepaalde gelaatskenmerken.

Symptomen

ontstekingen en irritatie van het oogslijmvlies, tranende ogen, conjunctivitis

 

Epilepsie

Epilepsie vindt plaats als gevolg van abrupte, tijdelijke verstoringen van de elektrische activiteit van de hersencellen. Epilepsie wordt onderverdeeld in een primaire en een secundaire vorm. Primaire epilepsie vormt een groot probleem bij hondenrassen. Epilepsie komt voor in alle hondenrassen en bij enkele gevallen van epilepsie kan euthanasie noodzakelijk worden geacht.

Symptomen:

Krampen, verandering vangedrag, bewustzijnsverlies, vermoeidheid, depressie, hyperactiviteit

Heupdysplasie

Heupdysplasie (HD) is een afwijking aan het heupgewricht bij honden waarbij een afwijkende vorm (dysplasie) van het gewricht ontstaat. Deze aandoening is voor een groot deel erfelijk. De gewrichtsdelen passen niet goed in elkaar, waardoor er instabiliteit in het gestel en slijtage van het kraakbeen ontstaat. Deze aandoening komt bij zeer veel honden (met name grotere rassen) voor in meer of minder ernstige mate.

Symptomen

kreupelheid, instabiliteit heupen, pijn

Volgens onze ervaring zijn bovenstaande aandoeningen de belangrijkste afwijkingen. Uiteraard kunnen er , net zoals in de meeste andere rassen, nog meer aandoeningen voorkomen. U kunt een lijst vinden op de website van Dier en Recht.

Wij hopen u hiermee goed te informeren.

 

 

draaisterdraaisterdraaister